Jaarthema: gezondheidszorg voor iedereen!

In tijden waarin we allemaal geconfronteerd worden met de fragiliteit van onze gezondheidszorg, willen we dit jaar met Casa del Mundo de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) rond gezondheid extra in de kijker zetten. 

Minder dan de helft van de wereldbevolking wordt gedekt door essentiële gezondheidszorg. 

Door de COVID-pandemie komt gezondheidszorg extra onder druk te staan waardoor het verbeteren van toegang tot gezondheidszorg in het gedrang komt. Daarom is het belangrijk om naast het bestrijden van de COVID-pandemie ook andere uitdagingen niet uit het oog te verliezen. 

Betaalbare gezondheidszorg voor iedereen! 

Wij ondersteunen uitdrukkelijk de oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie en Artsen Zonder Grenzen aan het Westen om dringend vaccins ter beschikking te stellen van de armere landen.

Ook in het bestrijden van de COVID pandemie blijkt de globale vaccin-ongelijkheid overduidelijk: 75 procent van alle geleverde vaccins zijn in handen van rijkere landen.
Landen met hoge en middelhoge inkomens beschikken over bijna driekwart van de geleverde vaccindosissen wereldwijd. Tegelijk moeten armere landen het met zo’n 25 procent doen. Dat blijkt uit een data-analyse van VRT NWS op basis van cijfers van WHO, IMF en UNICEF. De ongelijke vaccinverdeling heeft nochtans gevolgen voor ons allemaal.
Lees het volledige artikel van VRT NWS hier.